درمان ریزش مو (PRP)
با وجود آنکه آخرین مقالات به چاپرسیده در مجلات علمی معتبر دنیا نشانگر نتایج بسیار مطلوب PRP (پی آر پی)است، ولی تبلیغات کاملاً تجاری و اغراقآمیز در مورد اثرات معجزهآسای آن در ایران باعث شد که PRP (پی آر پی) مورد انتقاد بسیاری از متخصصین قرار گیرد.
از مهمترین نکاتی که سبب موفقیت اين مركز در درمان با PRP (پی آر پی) شده است مى توان به انجام PRP (پی آر پی) براى افرادى با پاسخ دهى مناسب، پروتکل صحیح درمان (از جمله تعداد جلسات درمانی و فواصل بین آنها) و استفاده از کیتهای PRP (پی آر پی) معتبر اشاره كرد.
پى آر پى (PRP) چيست؟
پی آر پی (PRP) مخفف Platlet Rich Plasma است كه به معناى پلاسماى حاوى پلاكت تغليظ شده است كه در روش PRP (پی آر پی) فرايند جداسازى و تغليظ از خون خود بيمار تهيه مىشود.
خون كامل شامل گلبولهاى قرمز و سفيد خون، پلاكت، پلاسما و پروتئينها و... مىباشد.
پلاكتها كوچكترين و كموزنترين سلول خونى هستند كه مهمترين نقش آنها جلوگيرى از خونريزى و كمك به ترميم بافت است.
پلاکتها حاوی شش فاکتور مهم رشد هستند که به واسطه ترشح آنها، فرایند ترمیم بافت و تکثیر سلولها انجام میپذیرد.
توانایی بالای پلاکتها در ترمیم بافتی باعث شده که از آن به عنوان یک داروی بیولوژیکی در حوزههای مختلف پزشکی استفاده شود.
آيا PRP (پی آر پی) همان تزریق سلولهای بنيادی (stem cell) است؟
سلولهای بنیادی دستهای از سلولها هستند که تقریبا در تمام بافتهای بدن یافت میشوند و توانایی بالایی در تقسیم و تکثیر سلولی دارند.
این سلولها از سه منبع مغز استخوان، خون و بندناف جدا میشوند.
برای جداسازی سلولهای بنیادی از خون (آنچه که در مراکز تزریق PRP (پی آر پی)ادعای انجام آن را دارند)، نیاز به تجهیزات خاصی است که تنها مراکز تحقیقاتی و تخصصی محدودی در سطح کشور مجهز به آنها میباشند.
در حالیکه PRP (پی آر پی)یا همان پلاسماى حاوى پلاكت تغليظ شده طی یک فرایند ساده و تنها به کمک کیت PRP (پی آر پی)استاندارد و دستگاه سانتریفوژ از خون جدا می شود.
مراحل تهیه و تزریق PRP (پی آر پی) چگونه است؟
ابتدا حدود ٨ سىسى خون به كمك كيت مخصوص PRP (پی آر پی)از بیمار گرفته میشود.
سپس در روش PRP (پی آر پی) با کمک دستگاه سانتريفوژ، پلاسماى حاوى پلاكت تغليظ شده از گلبولهای خون بيمار جدا مىشود.
پلاسماى تهيه شده در PRP (پی آر پی) توسط سوزن بسيار ظريفى و به کمک دستگاه یا دستی در نواحى مختلف پوست سر تزريق مىگردد.
در روش PRP (پی آر پی)با توجه به حجم و عمق كم تزريقات، درد و سوزش ناشى از آن قابل تحمل بوده و پس از استفاده از بىحس كنندههاى موضعى به مراتب كمتر خواهد شد.
PRP (پی آر پی) چگونه عمل میکند؟
اما از آنجایی که عمر پلاکتهای تزریقی PRP (پی آر پی) هشت تا ده روز است مابقی فاکتورهای رشد به تدریج آزاد میشوند. این فاکتورها باعث ترمیم و رشد مجدد فولیکولهای موی آسیب دیده میشوند.
روند ترمیم و بازسازی کامل فولیکولها در روش PRP (پی آر پی)تا شش ماه ادامه مییابد.
در روش PRP (پی آر پی)بعد از یک ماه، فاکتورهای رشد پلاکتی که به کمک کیت PRP (پی آر پی)مخصوص چند برابر شده باعث رشد مجدد موها، افزایش ضخامت موهای قبلی و حتی تقویت موهای پیوند شده در افرادی که کاشت مو انجام دادهاند میشود.
آیا نوع کیت در میزان موفقیت PRP (پی آر پی)تاثیرگذار میباشد؟
با توجه به اینکه تاثیر درمانی PRP (پی آر پی) بر اساس میزان پلاکت میباشد مسلما کیت PRP (پی آر پی) که بتواند بالاترین غلظت پلاکتی را جدا سازد بیشترین تاثیر درمانی را خواهد داشت.
در حال حاضر کیتهای متنوعی در بازار موجود می باشد، ولی همه این کیتها مناسب تزریق PRP (پی آر پی) نیستند.
در روش PRP (پی آر پی)کیت مناسب کیتی است که بتواند بعد از سانتریفوژ، پلاسمایی با بیشرین غلظت پلاکت و عاری از گلبول قرمز را از خون جدا سازد.
در روش PRP (پی آر پی)مهمترین مسئله بعدی درمورد کیت، داشتن مجوز تزریق به بدن یعنی مجوز in vivo است. متاسفانه در حال حاضر در خیلی از مراکز از لوله های آزمایشگاهی که تنها مجوز in vitro (مجوز کاربرد آزمایشگاه) را دارند استفاده می شود. پلاسمای جدا شده از این کیت ها مجوز تزریق به بدن را نداشته و می تواند خطرناک باشد.