تبخال

تبخال

تبخال در اثرویروس هرپس سیمپلکس ایجاد می شود و می تواند نواحی مختلف صورت مثل لب، چانه ، گونه، داخل بینی، و گاهی روی لثه یا سقف دهان را درگیر کند.
تبخال همراه با درد، سوزش یا خارش است ومعمولاً بعد از ۷ تا ۱۰ روز بهبود می یابد.

انتقال ویروس تبخال از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده (بوسیدن، غذا خوردن در ظرف مشترک، استفاده از حوله یا ریش تراش)صورت می گیرد و ممکن است با استرس، تب، سرماخوردگی، آفتاب سوختگی وهمچنین دردوران قاعدگی مجدد فعال شود.
 
 
در اغلب موارد هیچ نشانه مشخصی ازابتلا به عفونت هرپس سیمپلکس وجود ندارد و زمانی فرد متوجه آلودگی به این ویروس می شود که تبخال ایجاد شده است.
 
 
در کودکان به دلیل اینکه زمان کافی برای ساخت پادتن های دفاعی در مقابل ویروس هرپس سیمپلکس وجود ندارد، تبخال شدیدتر بروز می کند.
 
 
مراحل ایجاد تبخال
 
 
1.سوزن سوزن شدن وخارش
2.زخم تاول مانند و ترشح دار
3.باز شدن زخم و خروج مایع درون آن
4.ایجاد دلمه زرد رنگ روی زخم
5.بهبودی
 
 
عوارض تبخال در موارد خاص
 
 
عفونت شست یا انگشتان: ویروس تبخال ممکن است به سایر نقاط بدن مثلا دست ها منتقل شود .بخصوص در خراش یا بریدگی انگشتان دست امکان تبخال بیشتر است.
 
 
تبخال چشمی: با انتقال ویروس هرپس سیمپلکس به چشم تورم و سوزش ایجاد می شود. گاهی زخم بر روی پلک مشاهده شده واگر درمان مناسب صورت نگیرد،ممکن است عفونت قرنیه وحتی مشکل بینایی نیز ایجاد کند.
 
 
درگیری مغز: از موارد نادرعفونت تبخال است که در دو طیف سنی پایین و بالای 50 سال دیده می شود که در صورت عدم درمان خطرناک است .
 
 
درمان تبخال
 
 
برخی پمادها و داروهای ضدویروس می تواند زمان درگیری و طول مدت بیماری را کوتاه کند و درد را نیزکاهش دهد.
 
 
1.داروهای ضدویروسی موضعی
پمادهای ضدویروس تبخال دوره درمان را کوتاه می کنند.اغلب پمادها مانند زوویراکس(Zovirax )حاوی آسیکلوویر یا پنسیکلویر هستند که از داروهای موثر در درمان تبخال می باشند.
باید به محض سوزن سوزن شدن پوست و ظاهر شدن علایم تبخال استفاده شوند. البته پماد های موضعی علایم تبخال را از بین می برد اما ویروس همچنان در بدن باقی می ماند.
 
 
2.داروهای ضدویروس خوراکی
والاسیکلوویر، آسیکلوویر، یا فامسیکلوویر داروهای ضدویروس خوراکی هستند و اگر با بروزاولین نشانه های تبخال مصرف شوند دوره ابتلا به تبخال را کوتاه و یا حتی آن را متوقف می کند.
این پمادها را بدون مالش بر روی زخم قرار دهید و هرگزآن را به صورت مشترک با دیگران استفاده نکنید.
زنان بارداری که مبتلا به تبخال می شوند باید برای مصرف هر نوع داروی موضعی یا خوراکی حتما با پزشک خود مشورت کنند.
 
 
تبخال در بیماران با ضعف سیستم ایمنی
 
 
بیماران با سیستم ایمنی ضعیف مثلا ایدز( HlV ) یا افرادی که تحت شیمی درمانی قرارگرفته اند گاهی در مقابل ویروس تبخال با عوارضی شدیدی مواجه می شوند.
ممکن است به دلیل ضعف سیستم ایمنی، عفونت به سایر نقاط بدن مانند چشم یا مغز منتقل شود واین نواحی دچار تورم یا التهاب گردد.
 
 
دندانپزشکی و تبخال
 
 
برخی دندانپزشکان ترجیح می دهند روی دندان بیمارانی که تبخال فعال دارند کار نکنند. چون ناحیه مبتلا دردناک است و همچنین احتمال ترک و خونریزی از زخم و انتقال ویروس وجود دارد.
 
 
راه های پیشگیری از تبخال
 
 
از بوسیدن یا تماس پوستی با افراد مبتلا اجتناب کنید.
از حوله، رژ لب، کارد و چنگال و لوازم شخصی مشترک با دیگران اجتناب کنید .
در صورت تماس با زخم بلافاصله دست ها را با آب گرم و صابون بشویید.

کلینیک زیبایی

کلینیک پوست مو

کلینیک دکتر عباسپور